Рецензія на Layers of Fear 2

29

У 1895р. брати Люм’єр назавжди змінили світ кінематографа, який до цього був повністю документальним. Вони зняли першу в світі постановочну комедію «Политий поливальник», а в 1896-му закріпили успіх за допомогою «Прибуття потягу на вокзал Ла Ciotat». Так кіно перетворилося з методу відображення реальності у спосіб її розширення, спробу показати дійсність під іншим кутом.
У 1902 році Жорж Мельєс у своєму «Подорожі на Місяць», яка вважається першим науково-фантастичним фільмом в історії, ступив ще далі. Він довів, що кіно — це щось всеосяжне і абстрактне, що кіноплівка здатна відобразити всі можливі варіанти реальності, навіть якщо деякі з них виходять за межі людського пізнання. Цю істину розробники Layers of Fear 2 вловили чудово. Новий хоррор говорить мовою високого кінематографа, нехай його автори так і не навчилися гідно лякати.

Перша частина Layers of Fear вийшла в 2016 році. Польській студії Bloober Team вдалося створити видатний психологічний хоррор, який лякав не дуже вміло, зате майстерно розповідав історію про художника, зануреному в творчій кризі, і його страждає сім’єю (докладніше — в нашій рецензії). Гра дурила сприйняття реальності, використовуючи неможливі простору і сюрреалистичные образи (не дивно, адже розробники надихалися P. T. Хідео Кодзимы). Для розуміння другої частини знання сюжету попередньої не потрібно, однак настрій у ігор все одно загальне. Гравців знову чекає історія про всепоглинаючої силі мистецтва, здатної зламати все на своєму шляху, навіть людське життя.
Від живопису в Bloober Team вирішили перейти до кінематографа. Тому в Layers of Fear 2 гравцям належить (вибачте за каламбур) взяти на себе роль видатного актора, який приїхав на круїзний лайнер, переплывающий Атлантичний океан, щоб знятися в головному фільмі свого життя. Режисер, заправляє всім, — особистість украй туманна і скритна. Він славиться своїми експериментальними методами, спрямованими на повне придушення особистості людини для його перевтілення в персонажа. І так актор починає падіння в безодню болючих спогадів про минуле, паралельно дізнаючись страшні таємниці корабля.
Рецензия на Layers of Fear 2 action,horror,layers of fear 2,pc,Игры,Хоррор
Якщо розглядати Layers of Fear виключно з точки зору сюжету, то гра не просто зробила крок вперед щодо першої частини, а стрибнула в небо. Історія художника була присвячена переважно рефлексії і сімейних проблем, підкріпленим алкоголізмом. З актором з другої частини все не так однозначно.
Він вийшов набагато більш комплексним, з безліччю прописаних особливостей характеру. Завдяки цьому виходить майже постмодерністський досвід — в грі про те, як герой намагається перевтілитися в якогось персонажа, він сам в очах гравця поступово зростає. До кінця гри ми отримуємо не плоский образ, а справжньої людини зі своїми страхами, бажаннями та мріями.
Однак їм одним справа не обмежується, адже важливу роль в оповіданні відіграє ще й режисер, постійно, він вдається в моторошні монологи, що нагадують незв’язні речі божевільного. Він ніби весь час присутня за кадром, керує усіма жахами, які бачить головний герой. Саме він здається головним монстром гри, але з часом всі його фрази починають набувати сенс. У Layers of Fear 2 навіть самі абсурдні моменти стають важливою частиною сценарію, і це велике досягнення авторів.
Вистачає в грі та інших персонажів, адже на круїзному лайнері переплелися різні долі. Правда, ніколи не можна точно сказати, хто існує насправді, а хто виявився лише плодом фантазії або ремінісценцією минулого. Завдяки цьому сюжет виявляється неймовірно багатогранною і багатошаровим. Layers of Fear 2 можна трактувати різними образами, що саме по собі ознака високого мистецтва.
У світі предостатньо творів про акторів, що зливаються зі своїми ролями, і розробники хоррора не забувають їх вміло цитувати. Під час проходження можна згадати «Внутрішню імперію» Девіда Лінча, «Ідеальну смуток» Сатосі Кона, «Бердмэна» Алехандро Р. Іньярріту і багато інші шедеври кінематографу (знайшлося місце навіть для «Ла-Ла Ленда»). Вистачає і більш розлогих відсилань. Приміром, в одному моменті треба перейти через прірву по промінцю світла, як розповідав у своєму анекдоті Джокер в «Вбивчою жарту». І тим дивніше, що гра все одно примудрилася зберегти власне обличчя і внести свіжі думки в знайому тематику.
Коли ти нарешті добираєшся до фіналу, то відчуваєш, ніби хтось заліз у твої нутрощі і добряче в них покопався. Layers of Fear 2 немов вивертає навиворіт людську сутність, не забуваючи оперувати питаннями, які близькі взагалі всім, а не тільки творчим людям. Але щоб оцінити всі пласти історії належно, належить знайти всі записки, послухати всі діалоги і розгадати всі таємниці лайнера. Правда, тоді з’ясується, що як у хоррора в Layers of Fear 2 вистачає проблем.
Яка першочергова задача будь-якої страшної історії? Само собою, налякати як можна сильніше. Які для цього використовуються способи — залишається на розсуд авторів. Адже навіть грамотно поставлений скример при належному зверненні здатний налякати. Втім, найкращі в світі хоррори не опускаються до таких дешевих прийомів, застосовуючи замість цього щось винахідливе.
І Layers of Fear 2 прагне охопити всі можливі види жаху, але занадто часто скочується в банальності.
У грі багато епізодів, в яких потрібно тікати від монстра в кращих традиціях Outlast. Поставлені вони, м’яко кажучи, погано. Рухи персонажа ідеально підходять для дослідження кожного закутка всіх кают, але коли потрібно приймати миттєві рішення, ви можете просто загинути із-за того, що актор не надто швидко зачиняє двері. Та й в принципі раз на п’ятий поява одного і того ж монстра викликає тільки роздратування, адже ти вже розумієш, що чекає попереду.
Досить Layers of Fear 2 гучних і різких звуків, і «несподіваних падінь предметів, і інших прийомів, які застаріли, здається, років десять тому. Одних тільки манекенів вистачить, мабуть, на двадцять хорроров. Благо, друга частина більше зосередитись на подіях, а не бажання викликати страх, тому майже всі скримеры сприймаються досить спокійно. Але дуже шкода, що досвід Observer не допоміг Bloober Team створити ідеальне в своїй остраху продовження.
Втім, і безнадійним хоррор не назвеш. Адже в Layers of Fear 2 багато воістину жахливих моментів. Причому найцікавіше — їх дуже легко пропустити, адже найбільші страхи чекають там, де їх не поджидаешь. Наприклад, під час перегляду слайдів на одному зображенні далеко може промайнути мутний силует (прямо як в «Сіністері»). Не помітити його — простіше простого, але якщо побачиш, то точно не забудеш. Під час подібних епізодів мурашки починають йти по шкірі, а особливо вразливі захочуть вимкнути гру і піти зайнятися чимось більш приємним.
Проте навіть самий банальний скример ніколи не відчувається зайвим, адже творці Layers of Fear 2 засвоїли важливу думку — почуття страху повинно обслуговувати історію, а не ставати самоціллю.
Саме за це досі люблять перші частини Silent Hill, і співробітники Bloober Team теж явно входять у число їхніх фанатів. Тому і в їх власній роботі жах стає лише шматочком складної мозаїки оповідання. І лише склавши всю картину, можна усвідомити, наскільки страшне пригода ти пережив.
Враховуючи, яка величезна ставка зроблена на історію, під час проходження я іноді навіть шкодував, що це не повноцінний «симулятор ходьби». Адже від окремих головоломок і випробувань буквально хотілося вити. Я годину простирчав в одній кімнаті, вивчаючи кожен закуток, щоб знайти маленький і майже непомітний предмет. Але як і у випадку з хоррорной частиною, головоломки доповнюють сюжет і розкривають його з нових сторін.
А ось просто досліджувати круїзний лайнер, який став ще і знімальним майданчиком, — суцільне задоволення. Гра виглядає чудово. Кожна каюта в Layers of Fear 2 — твір мистецтва. Але якщо вас не дуже приваблює морський сеттінг — не хвилюйтеся, гра зможе вас здивувати.
Перехід з Unity на Unreal Engine пішов їй тільки на користь. Друга частина Layers of Fear вийшла в чомусь більш плавною, стильною і дорогий. Навіть неможливі локації стали красивіше і химерними. Будь-яким приміщенням можна милуватися дуже довго, а папка зі скріншотами після проходження явно поповниться парою десятків (або сотень) примітних кадрів. Також автори не змогли втриматися і наповнили локації різноманітними картинами, ніби злегка вклонившись першої частини.
Музика та звуковий дизайн — теж одна з найсильніших сторін ігри. Мелодійна гра скрипки, як би банально це не звучало, западає в душу. Але набагато сильніше запам’ятовуються майже потойбічні звуки, що перетворюють навіть стандартні коридори в нічні кошмари. Обов’язково грайте в Layers of Fear 2 в навушниках, щоб перейнятися їй ще сильніше.
Якщо розглядати гру з сучасним стандартам індустрії, то в ній повно недоліків. Це не найстрашніший хоррор, не сама винахідлива головоломка і точно не найвидатніший «симулятор ходьби». Навіть якщо вас зачепила зав’язка і загальна сюрреалістичність відбувається, в новому творі Bloober Team занадто багато моментів, про які можна спіткнутися і назавжди закинути проходження.
Але Layers of Fear 2 домоглася дійсно важливого. Вона зуміла передати всю міць і ірраціональність кінематографа, здатного змінювати світ, в інтерактивному форматі. Після проходження хоррора хочеться залпом подивитися все німе кіно початку XX століття, зануритися в теорію синематографии і дізнатися, як у наші дні вживаються, скажімо, киновселенная Marvel і роботи Ларса фон Трієра. Гра несе в собі надихаючі і освітні елементи, а це набагато важливіше, ніж об’єктивні критерії.
А ще Layers of Fear 2 — це сама по-хорошому дивна і фантасмагорична гра за останні кілька років, яку фанатам подібного стилю пропускати просто грішно. Пробач, «Мор», але на цьому полі в травні 2019-го тебе обіграли!