Про що мовчать етикетки: небезпечні інгредієнти в косметиці

14

Ніколи не замислювалася про те, що знаходиться у складі твого крему? Неважливо, дорогий він чи бюджетний, але якщо в його складі є хоча б один з компонентів, про яких ми розповімо в цій статті, терміново відправляй його у відро для сміття!

Ми поговорили з професіоналом про сучасній косметиці і про те, з чого вона складається.
«На жаль, шкідливі компоненти сьогодні містяться у 8 з 10 кремів,представлених на полицях косметичних мас-маркетів. Якщо ти подивишся на склад будь-якого доглядає кошти, то побачиш, що більшість інгредієнтів написано англійською мовою. І вже повір, ти ніколи не почуєш і не побачиш їх у рекламі, тому що частина з них токсична, несе шкоду шкірі, волоссю і нашому здоров’ю. Страшно? Тоді візьми з полички свої б’юті-засоби і вивчи їх на предмет наступних компонентів».
Гліцерин (гліколь)
Цей компонент збирає вологість повітря, таким чином зволожують твою шкіру. Але мало хто знає, що вологість повітря для цього повинна бути вище 65%. І якщо ти живеш у звичайній квартирі без зволожувача повітря, його вологість значно нижче, особливо взимку, коли включені батареї. Гліцерин починає сушити шкіру, забираючи вологу з її глибоких шарів. Ти отримуєш лише ілюзію зволоження, а твоя шкіра щільно«підсаджується» на крем, адже без нього вона зрадницьки сохне, з’являється відчуття стягнутості.
Поліетиленгліколь (PEG)
Цей компонент часто зустрічається в лікарських препаратах у вигляді сиропів, а так само в косметиці і шампунях. Дивно, але ти можеш зустріти його навіть в кремі з написом «натуральний». Чому? Хитрість у тому, що ця речовина вважається нешкідливим за умови, що його концентрація нижче 20%. Якщо ж ти бачиш поліетиленгліколь у складі крему на першому, другому або третьому місці — будь обережна. В початку списку виробники завжди пишуть компоненти, яких у процентному співвідношенні більше всього.

О чем молчат этикетки: опасные ингредиенты в косметике косметика,опасные ингредиенты,уход за кожей
Мінеральне масло
Це похідне нафти. Яким би складним не був процес очищення — в його основі, так чи інакше, лежить нафту. Мінеральне масло — найбільш часто зустрічається інгредієнт, його можна зустріти навіть в дитячих кремах. У косметику його додають в якості зволожувача,але мінеральне масло не зволожує твоє обличчя. Воно просто утворює тонку плівку на шкірі,створюючи ілюзію зволоження. Однак під цією плівкою шкіра, навпаки, страждає! Запам’ятай: наша шкіра — це живий організм, якому необхідно дихати! А під такий нафтохімічної плівкою шкіра не дихає, з неї не виводяться токсини, відмерлі клітини і вуглекислий газ. При постійному використанні коштів з цим інгредієнтом твоя шкіра буде тьмяніти і в’янути набагато швидше, ніж без нього.
Спирт денатурат
Це технічний спирт. Він в основному міститься в тоніках для вмивання, але його дія сильно зневоднює глибокі шари шкіри.
Плацентарний екстракт
Цей компонент часто зустрічається в «anti-age» косметиці. Він зроблений на основі людської плаценти і є високо-гормональної субстанцією на основі естрогенів. Викликає швидке звикання у шкіри, а при тривалому використанні може чинити вплив на гормональну систему організму. При відмові від використання крему,що містить цей екстракт, процес старіння шкіри може прискоритися.
Гіалуронова кислота і колаген
Ці компоненти гарні, адже вони допомагають нашій шкірі зберігати пружність і молодість. Однак слід знати, що вони бувають високомолекулярної і низькомолекулярної структури. У більшості косметики використовують низькомолекулярну структуру. З-за великого розміру молекула не може пройти через базальну мембрану клітин шкіри. Ці речовини можуть просочитися крізь епідерміс (верхній шар шкіри), але крізь базальну мембрану клітини — ніколи. При купівлі сироваток або кремів шукай кошти з високомолекулярних структурою гіалуронової кислоти і колагену.
Формальдегід та його похідні
Ти знаєш, де найчастіше використовують формальдегід? Правильно, в морзі. Тому що це клітинна отрута, який стабілізує мертві тканини, щоб вони не руйнувалися. У косметології формальдегід застосовується як консервант: він не використовується в чистому вигляді, але його похідні ти часто можеш зустріти в складі косметики. Будь обережна,так як похідні формаліну є канцерогенами, вони згортають білки і є дуже токсичними. Користі від такої речовини мало, зате шкоди — досить.
Триклозан або триклозан-хлорфенол
Антибактеріальний компонент, який потрібен, щоб вбивати хвороботворні бактерії,що викликають запалення шкіри. Однак, на жаль, він вбиває і корисні бактерії. Знижуючи таким чином власний імунітет шкіри, ти робиш її більш чутливою і вразливою до різного роду інфекціям.
Як убезпечити себе від небезпечних інгредієнтів в косметиці?
• Збираючись в магазин за косметикою, візьми з собою лупу. З нею ти напевно розгледиш навіть самий дрібний шрифт і будеш розуміти, з яких інгредієнтів зроблений той або інший продукт.
• Уважно дивися на склад уходових коштів. Чим ближче до початку списку написано те чи інше речовина, тим більше його концентрація в продукті.
• При виборі косметичних засобів останнє, на що ти повинна орієнтуватися, — це ціна. Звичайно, якісні інгредієнти коштують більше, і цінник крему, що містить такі речовини, починається від 1000 рублів. Але і тут є важливий момент, адже ціна на продукт залежить не тільки від складу, але і від витрат на маркетинг, рекламу та упаковку.
• Зверни увагу, що не завжди напис «natural» або «organic» є гарантією натуральної косметики. Сьогоднішні правила сертифікації косметичних засобів дозволяють виробнику використовувати всі перераховані вище компоненти і, додавши до них екстракт ромашки, написати на упаковці «natural».
О чем молчат этикетки: опасные ингредиенты в косметике косметика,опасные ингредиенты,уход за кожей
ЮЛІЯ САЙФУЛЛІНА
міжнародний тренер з фейсбілдінга, фахівець з природного омолодження